Desa Les

In 2009 leren Arjen en Caroline via de Stichting Help Desa Les in Oegstgeest Charles Jacobs kennen, al vele jaren wonend en zeer actief in het dorp Les (Noordoost Bali). De stichting vraagt onze hulp (in de vorm van een bijdrage van € 10.000) bij de aanleg van een ‘Bak Air’, een waterreservoir in het dorp, dat lijdt onder een gebrek aan water maar waar een verbinding met de waterval even boven het dorp soelaas kan bieden voor de armeren in het dorp  (rijkere inwoners hebben allang een eigen buis van de waterval naar het huis laten aanleggen).  In 2010 bezoeken we Charles opnieuw en bekijken we de plek waar de bak moet komen. Het belangrijkste is dat het reservoir direct achter de grote dorpstempel ligt. De goden zullen niet toestaan dat er scheuren in de bak ontstaan, waardoor de tempel weggevaagd  zal worden.  De kepala desa vertelt, als we hem na een klim naar de waterval, ontmoeten, dat de aanleg op 30 juni dat jaar, bij volle maan, zal beginnen. Een jaar later bekijken we het resultaat. Er staat een prachtig nieuw reservoir en door het hele dorp zijn nu buizen gelegd, zodat ook de arme inwoners van het dorp over water kunnen beschikken.

Tijdens het bezoek in 2011 vraagt Charles Jacobs hulp voor het afbouwen van de sekolah desa (SD) no. 5 (Buytiang) in Desa Les. Later heeft het bestuur besloten tot een bijdrage van de Stichting van € 6.000 aan dit project.  Arjen en Caroline bekijken in 2012 samen met Charles het project. Twee van de drie geplande lokalen zijn nu in ruwe vorm gereed (muren, ramen, dak, afwerking ontbreekt nog). De bijdrage van de stichting in 2011 (€ 6.000) is gebruikt maar nog niet voldoende om de school geheel af te bouwen. De voltooiing wordt later gefinancierd door een Rotaryclub in Australië.

Met Charles houden we sindsdien regelmatig contact. Als hij de 80 jaar nadert krijgt hij te maken met gezondheidsklachten, die hem naar Nederland en uiteindelijk ook naar Singapore brengen. Een hartoperatie daar brengt een forse verbetering.

Zie ook: http://www.help-desa-les-bali.nl

 

Spreekt de aanpak van de stichting u aan?

Word dan ook vriend van Bali door het storten van een bijdrage op bankrekeningnummer NL06INGB0004230470 t.n.v. de Stichting Vrienden van Bali te Leiderdorp.

Heeft u zelf een project dat steun kan gebruiken, wilt u reageren op ons initiatief of wilt u reageren op de site, stuur dan uw reactie naar arjen@vriendenvanbali.com

Copyright © 2004-2024 Vrienden van Bali
De Stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Leiden en is door de Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling, waarmee de schenker fiscale tegemoetkomingen geniet, waaronder een verhoogde vrijstelling voor het schenkings- en successierecht.